У Рівненському заповіднику зафіксовано євразійську рису

У Рівненському природному заповіднику встановлені фотопастки, в яких зафіксовано євразійську рису. Про це було повідомлено на фейсбук-сторінці заповідника.

Спостереження проводяться як частина наукового моніторингу популяції рисі та зимового обліку ссавців. Під час шлюбного періоду, який триває близько місяця, самці рисі активно шукають самок і можуть видавати голосні крики, муркотіння та нявкання. Після парування потомство з’являється через 70 днів і перебуває під наглядом матері понад рік.

Нагадується, що євразійська рись занесена до Червоної книги України.

Попередження про можливі підтоплення в регіонах України

З 20 по 25 лютого прогнозується підвищення рівнів води та можливі підтоплення у кількох регіонах України. Про це повідомили в ДСНС України.

Жовтий та помаранчевий рівні небезпеки оголошені у Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Харківській та Черкаській області, на Волині та Поліссі.

Підвищення рівня води прогнозують на річках Савранка, Кодима, Велика Вись, Чорний Ташлик, Мертвовід, Інгул, Південний Буг (ділянка Олександрівка – Миколаїв), Уди, Лопань, Мерло, Сіверський Донець (пости Зміїв та Ізюм) та суббасейні Прип’яті.

Через відлигу та опади очікується послаблення льоду та підйом води. Можливе часткове затоплення сільгоспугідь, господарських об’єктів, а також ліній зв’язку та електрифікації у прирічкових зонах. Жителів прибережних зон закликають бути пильними та враховувати цю інформацію при плануванні господарської діяльності. У разі надзвичайної ситуації телефонуйте “101”.

Дикий Кит у Лісах Рівного: Нове Спостереження

Унікальний лісовий кіт знову був зафіксований за допомогою фотопасток у рівненському природному парку. Національний природний парк «Дермансько-Острозький» повідомив про це. Цей хижак, занесений до Червоної книги, рідко потрапляє у поле зору дослідників. Лісові коти є надзвичайно обережними і прихованими у своєму способі життя. Вони переважно зустрічаються в Карпатах та Поліссі. Важливо відзначити, що лісовий кіт є окремим диким видом, відрізняючись від здичавілих домашніх котів. У нього масивніше тіло, ширша голова та характерний пухнастий хвіст із темними кільцями. Кіт живе поодинці та охороняє свою територію. Він активний у сутінках та вночі, полюючи на гризунів, птахів та іноді на дрібних зайців. Завдяки своєму сіро-бурому хутру, він чудово маскується в лісі. Він обережний до людей і уникає контактів. Спостереження за ним, зафіксоване фотопастками, є важливим для моніторингу та підтвердження того, що природні комплекси зберігають свою функціональність. Фіксація цього виду свідчить про збережені природні екосистеми, які потребують великих територій із мінімальним втручанням людини та достатньою кормовою базою.